Yrityslahjojen verotus ja kirjanpito: Tärkeää tietoa ennen lahjojen hankintaa

Yrityslahjojen verotus ja kirjanpito saattavat herättää kysymyksiä. Tässä artikkelissa käsittelemme keskeisiä seikkoja, jotka on hyvä tuntea ennen yrityslahjojen hankintaa.

Mainoslahjat ovat verovähennyskelpoisia, koska ne ovat edullisia massoittain jaettavia mainostuotteita. Yrityslahjojen verotus sen sijaan riippuu lahjan saajasta ja muun muassa tuotteen hinnasta. Yleisesti ottaen yrityksen omille työntekijöille annetut lahjat ovat verovähennyskelpoisia, kun taas asiakkaille ja yhteistyökumppaneille annetut tuotteet voivat olla veronalaisia (Karjalainen, 2018).

Liikelahjojen hinta on usein alle 80 euroa ilman arvonlisäveroa (alv 0 %), mikä on hyvä nyrkkisääntö esimerkiksi henkilökunnalle annettavien yrityslahjojen kohdalla (Tilisanomat, 2021). Mikäli lahjan arvonlisäverollinen hinta ylittää 100 euroa, on syytä tarkistaa verotuksellinen puoli esimerkiksi yrityksen kirjanpitäjältä tai verottajalta ennen tilausta.

On tärkeää muistaa, että liikelahjoja tulisi antaa vain niille, jotka edistävät yrityksen toimintaa tai joilla on yhteys yritystoimintaan. Jos annat esimerkiksi ystävällesi yrityslahjan, joka ei liity yritystoimintaan, siitä tulisi maksaa veroa.

Mainoslahjat verotuksessa

Yrityslahjat tai asiakaslahjat ovat usein pieniarvoisia ja jaetaan suurelle joukolle vastaanottajia samanaikaisesti. Vero.fi-sivuston mukaan mainoslahjoja ovat esimerkiksi “yrityksen tuotteiden näytelähetykset, yrityksen merkkipäivinä asiakkaille jaetut lahjat sekä asiakkaille annetut kummi- ja häälahjat”. Mainoslahjoihin on tyypillisesti painettu yrityksen logo tai tunnus, ja niitä voidaan jakaa myös yrityksen omien tuotteiden muodossa mainostarkoituksessa.

Edustuslahjat verotuksessa

Edustuslahjoja annetaan yrityksen liikesuhteissa oleville henkilöille. Vero.fi-sivuston mukaan “mikäli lahja on arvoltaan vähäinen ja sellainen, joita yritys muutoin jakaa mainostarkoituksessa, sen antaminen merkkipäivälahjana ei muuta lahjan hankintamenoa edustusmenoksi. Esimerkiksi laivan vesillelaskun tai suuren rakennustyön valmistumisen yhteydessä annettu lahja luokitellaan edustuslahjaksi”

Tai lue lisää osoitteesta:

Tässä vielä linkit Vero.fi sivuston artikkeleihin aiheesta:

Henkilökunta edut verotuksessa

Edustusmenot tuloverotuksessa

Lähteet:

Karjalainen, T. (2018). Lahjat ja henkilökuntaedut verotuksessa. Veronmaksajain Keskusliitto.